Hvad mener du med at de er antibiotika frie?

Hvad mener du med at de er antibiotika frie?

– Dette meget relevante spørgsmål fik jeg efter et opslag på facebook, hvor jeg havde skrevet, at mine Trynen i jorden grise, som udbydes til direkte salg er antibiotika fri. Og det kræver et uddybende svar og en baggrund. Baggrunden først. Min produktion har været certificeret økologisk lige siden jeg fik de allerførste 4 søer, som et barselsprojekt tilbage i foråret 2016. Jeg kunne ikke forestille mig andet. Jeg var køleskabs-økolog, før jeg blev landmand, så økologien kommer i første række. Det gør den, fordi jeg mener, at det at dyrke markerne, hvad enten det er til menneske mad eller til dyrefoder, skal gøres uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning, fordi det har naturen og i sidste ende vi selv og vores drikkevand bedst af. Ligesom jeg også mener, at vi skal begrænse brugen af især antibiotika i husdyrproduktion for miljøet og vores egen sikkerheds skyld.

Opdagelsen og udviklingen af antiobiotika har revolutioneret lægevidenskaben. Folk dør ikke længere af helt banale infektioner, fordi vi idag har antibiotika til rådighed. Men antibiotika skal behandles med respekt. Forkert eller unødig brug af antibiotika fører til opformering af resistente bakterier, som gør det vanskeligere for os at behandle infektioner både i staldene og på sygehusene. Jeg går derfor ind for en meget restriktiv tilgang til antibiotika i husdyrproduktion, og det er der i økologisk produktion. Som økolog kræver en igangsættelse af en medicinsk behandling af et dyr, at dyret tilses af en dyrlæge. Hvis en gris behandles (en behandling er i dette tilfælde en kur, som typisk gives over flere dage, ligesom hos mennesker), så får den et øremærke i. Får den brug for endnu en kur, for den samme eller en anden lidelse, så kræver det en omlægning af dyret (i grisens tilfælde en 6 måneders periode, før den kan leveres til slagteriet med økostatus). Alternativt må dyret leveres som konventionelt, selv om det iøvrigt har levet fuldstændig som de andre økologiske grise i besætningen. Ikke at kunne give antiobitika ”for en sikkerheds skyld” giver landmanden et stort incitament for at forebygge behandlingskrævende sygdom i sin besætning. Og derfor er det kun en meget lille del af de økologiske grise, som får antibiotika i deres opvækst.

Jeg er ikke bekymret for, om der er antibiotika i det danske kød vi finder i køledisken, for vi har en streng kontrol og høj fødevaresikkerhed her i Danmark. Men jeg ER bekymret for, hvordan vi påvirker vores eget nærmiljø og naturen, når vi bruger ”for en sikkerheds skyld” behandling både til mennesker og dyr. Vi har et lavt forbrug af antibiotika i fødevareproduktion i Danmark i forhold til mange andre lande, men det er stadig højt nok til at opformere MRSA i konventionelle svinestalde. De resistente bakterier er kun konkurrencedygtige, så længe der er antibiotika i miljøet. Er der ikke det, så vil de normalt blive udkonkurreret af andre bakterier, som ikke er resistente. Det sidste er en del af forklaringen på, hvorfor der findes markant færre MRSA i udendørs svinebesætninger i forhold til indendørs.

I min egen besætning (ca. 50 årssøer med produktion af ca. 1100 fravænnede grise) har jeg ikke haft brug for at få ordineret antibiotika i 2019. I 2018 behandlede jeg 2 søer og 4 pattegrise. Så behovet har været meget lille. Derfor har jeg nu besluttet, at vi godt kan undvære det helt. Jeg får ikke noget tillæg for at levere fra en antibiotika fri produktion, så det er udlukkende en udfordring til mig selv. Jeg forebygger gennem relevante vacciner især i sommerhalvår, hvor bakterierne pga. varmen har bedre chance for at opformere sig. I vinterhalvåret er risikoen mindre. Når der opstår problemer som en halthed/hævelse, så holder jeg øje med dyret i nogle dage, og er der ikke synlig bedring, så afliver jeg, så det ikke skal lide.

At vi har antibiotika er et mirakel. Det redder menneskeliv jorden rundt hver eneste dag. Vi skal værne om det og passe på det. At undlade at bruge antibiotika i min besætning er mit spæde lille bidrag til netop det.

Med Kærlig Hilsen

Trine fra Trynen i jorden

6 kommentarer til “Hvad mener du med at de er antibiotika frie?”

 1. Hej.
  Forstår jeg det korrekt, du afliver uanset om dyret efter endt behandling, evt ørebetændlse kunne have produceret i flere år.
  Det synes for mig at være en lidt barsk/dyr løsning.
  Du roser antibiotika som unikt middel også for tredieverdens befolkninger, for mig er alt levende især brugs dyr som er underlagt menneskets varetægt sårbart da det ikke kan vælge. Ved at det at få en antibiotika kur næsten er umuligt i dk, børn får dårlig hørelse fordi tommehinde selv skal springe ved ørebetændelse og gennem store smerter.
  Vi ville jo ikke være så overbefolket på kloden hvis ikke antibiotika og vaccination var fundet og tilgængeligt.
  Er det ikke helt andre problematikker, ikke bare antibiotika som er synderen.
  For mange af alt klumpet sammen dyr/ børn/ voksne på denne jord.
  Der er mange spillere, rester af medicin som går ud med spildevandet og så retur til mennesker og dyr.

  1. Hej Krista
   Tak for din kommentar. Ørebetændelse er ikke en almindelig lidelse hos grisene. Noget af det som er almindeligt hos pattegrisene er en ledbetændelse, som kan være meget smertefuldt, og fordi dyret er i vækst kan det hurtigt give misdannelser i ledet, og derved problemer senere hen for grisen. Det er et af de tilfælde hvor jeg hellere afliver. Jeg har haft forløb med smitsom sygdom i besætningen, og der behandlede jeg de syge grise med antibiotika, men det er ting som jeg nu kan forebygge med en vacciner. Jeg brænder for at give mine dyr et så godt og naturligt liv som muligt, så hvis grisen har en kortvarig diarré, så får den muligheden for selv at komme sig over den frem for at blive behandlet. Og fordi der er god plads, så er smittepresset til kuldsøskende og naboer begrænset. Jeg mener ikke at vaccinationer og antibiotika er skyld i overbefolkning. Tværtimod så er noget af det som gør at folk i den 3. verden over tid får færre børn, at de ved at de børn de får ikke dør inden de bliver voksne. Men du har helt ret i at det er et stort og kompliceret spørgsmål. Jeg kan ikke ændre verden, men jeg kan give mit lille bitte bidrag til at der bliver færre resistente bakterier i vores miljø, og det er det min beslutning handler om.

 2. Superb blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a
  paid option? There are so many options out there that I’m totally confused ..

  Any tips? Bless you!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *