Godt nytår fra Thy 🙂 eller fra Namibia…
Skrevet d. 07. jan, 2019

Lad det være sagt med det samme, her i familien spiser vi kød. Vi spiser kød i madpakken og vi spiser kød til aftensmad. Der sniger sig ind imellem kødfrie aftensmåltider ind og mængden af kød pr. portion er nok også faldet en smule over de senere år, men set over et år ja så er der ikke mange dage hvor vi slet ikke spiser kød her i huset.

Men for et par dage siden gik det op for mig, at det nok er mere end 6 mdr. siden, at vi sidst købte kød i en almindelig dagligvarebutik. Det var sidste gang vi for en kort periode var løbet tør for leverpostej (et grundstof i de fleste børnefamilier), som vi ellers ynder at have store lagre af i fryseren. Netop fryseren spiller en helt central rolle for, hvordan det lader sig gøre IKKE at købe kød i dagligvarebutikkerne.

Vi spiser naturligvis rigtig meget gris. Det gør vi fordi vi selv producerer dem, og fordi vi er stolte over de levevilkår dyrene har mens vi har dem, og den viden giver en god smag i munden, når man spiser kødet. Og så er der det med gris, at der bare er uendelig muligheder for at spise meget varieret fra det samme dyr. En ting er at få en gris som ferskt kød, pakke det i vores egne familie portioner og derefter have små poser klar til hurtigt at kunne lave aftensmad, uden den store forberedelse. Men endnu bedre er det, når vi sender en halv eller hel gris til slagteren og får lavet røgvarer, bacon, pølser, leverpostej og massser af andre gode sager. Det er den del som gør at jeg slipper for at købe mig fattig i skiveskåret pålæg, som har rejst landet (hvis ikke verden!) rundt før det finder vej til min tallerken.

Men I spiser vel ikke gris hele tiden? Nej det gør vi ikke, men oksekød, kylling og lam er alt sammen at finde i en meget lille radius fra hvor vi bor, og det endda hos andre økologer som os selv. Her kan der købes større eller mindre partier hjem til fryseren, præcis som med vores egne grise, og vi ved, at også disse dyr har levet et liv, vi kan stå inde for. Når man bor i Danmark, så er der heller aldrig særligt langt til havet, så fisk kan også sagtens findes hos fiskeren selv. Det giver mig en glæde og tryghed, at jeg ved hvad det er der bliver serveret.

For det er IKKE en baggatel eller en ligegyldighed, når COOP kører tilbud på DANSK kødkvæg fra NAMIBIA! Danske fødevareproducenter er underlagt strenge krav til både miljø, dyrevelfærd og fødevaresikkerhed, og det er i den grad at smykke sig med lånte fjer, når en sådan fejlmærkning kan finde vej til køledisken. Men det understreger et større problem: Fødevarer som kan produceres lokalt skal ikke sendes hele verden rundt. Har nogen regnet på CO2 regnskabet for en oksekøds entrecote fra Namibia solgt i Karup? Og det gælder iøvrigt begge veje, men det er en helt anden historie…

Men det allerbedste sted at starte er, at starte med sig selv. Så få fat i en kummefryser og fyld den med lokale fødevarer direkte fra producenten. Og nyd at servere lokale råvarer for familie, venner og gæster året rundt.

Se det er et nytårsforsæt med en aktionplan 😉

Med kærlig hilsen og Godt Nytår

Trine Kammersgaard

fra Trynen i jorden

Trynen i Jorden

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Kategorier: