Hvad mener du med at de er antibiotika frie?
Skrevet d. 29. apr, 2019

Hvad mener du med at de er antibiotika frie?

– Dette meget relevante spørgsmål fik jeg efter et opslag på facebook, hvor jeg havde skrevet, at mine Trynen i jorden grise, som udbydes til direkte salg er antibiotika fri. Og det kræver et uddybende svar og en baggrund. Baggrunden først. Min produktion har været certificeret økologisk lige siden jeg fik de allerførste 4 søer, som et barselsprojekt tilbage i foråret 2016. Jeg kunne ikke forestille mig andet. Jeg var køleskabs-økolog, før jeg blev landmand, så økologien kommer i første række. Det gør den, fordi jeg mener, at det at dyrke markerne, hvad enten det er til menneske mad eller til dyrefoder, skal gøres uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning, fordi det har naturen og i sidste ende vi selv og vores drikkevand bedst af. Ligesom jeg også mener, at vi skal begrænse brugen af især antibiotika i husdyrproduktion for miljøet og vores egen sikkerheds skyld.

Opdagelsen og udviklingen af antiobiotika har revolutioneret lægevidenskaben. Folk dør ikke længere af helt banale infektioner, fordi vi idag har antibiotika til rådighed. Men antibiotika skal behandles med respekt. Forkert eller unødig brug af antibiotika fører til opformering af resistente bakterier, som gør det vanskeligere for os at behandle infektioner både i staldene og på sygehusene. Jeg går derfor ind for en meget restriktiv tilgang til antibiotika i husdyrproduktion, og det er der i økologisk produktion. Som økolog kræver en igangsættelse af en medicinsk behandling af et dyr, at dyret tilses af en dyrlæge. Hvis en gris behandles (en behandling er i dette tilfælde en kur, som typisk gives over flere dage, ligesom hos mennesker), så får den et øremærke i. Får den brug for endnu en kur, for den samme eller en anden lidelse, så kræver det en omlægning af dyret (i grisens tilfælde en 6 måneders periode, før den kan leveres til slagteriet med økostatus). Alternativt må dyret leveres som konventionelt, selv om det iøvrigt har levet fuldstændig som de andre økologiske grise i besætningen. Ikke at kunne give antiobitika ”for en sikkerheds skyld” giver landmanden et stort incitament for at forebygge behandlingskrævende sygdom i sin besætning. Og derfor er det kun en meget lille del af de økologiske grise, som får antibiotika i deres opvækst.

Jeg er ikke bekymret for, om der er antibiotika i det danske kød vi finder i køledisken, for vi har en streng kontrol og høj fødevaresikkerhed her i Danmark. Men jeg ER bekymret for, hvordan vi påvirker vores eget nærmiljø og naturen, når vi bruger ”for en sikkerheds skyld” behandling både til mennesker og dyr. Vi har et lavt forbrug af antibiotika i fødevareproduktion i Danmark i forhold til mange andre lande, men det er stadig højt nok til at opformere MRSA i konventionelle svinestalde. De resistente bakterier er kun konkurrencedygtige, så længe der er antibiotika i miljøet. Er der ikke det, så vil de normalt blive udkonkurreret af andre bakterier, som ikke er resistente. Det sidste er en del af forklaringen på, hvorfor der findes markant færre MRSA i udendørs svinebesætninger i forhold til indendørs.

I min egen besætning (ca. 50 årssøer med produktion af ca. 1100 fravænnede grise) har jeg ikke haft brug for at få ordineret antibiotika i 2019. I 2018 behandlede jeg 2 søer og 4 pattegrise. Så behovet har været meget lille. Derfor har jeg nu besluttet, at vi godt kan undvære det helt. Jeg får ikke noget tillæg for at levere fra en antibiotika fri produktion, så det er udlukkende en udfordring til mig selv. Jeg forebygger gennem relevante vacciner især i sommerhalvår, hvor bakterierne pga. varmen har bedre chance for at opformere sig. I vinterhalvåret er risikoen mindre. Når der opstår problemer som en halthed/hævelse, så holder jeg øje med dyret i nogle dage, og er der ikke synlig bedring, så afliver jeg, så det ikke skal lide.

At vi har antibiotika er et mirakel. Det redder menneskeliv jorden rundt hver eneste dag. Vi skal værne om det og passe på det. At undlade at bruge antibiotika i min besætning er mit spæde lille bidrag til netop det.

Med Kærlig Hilsen

Trine fra Trynen i jorden

Trynen i Jorden

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Kategorier: