#økolokal
Skrevet d. 05. mar, 2019

I år har det økologiske spisemærke til kantiner og restauranter 10 års jubilæum. Til de som ikke kender denne ordning, så er det en mærkningsordning, hvor man kan opnå guld, sølv eller bronce mærke på baggrund af hvor stor en andel af ingredienserne som er økologiske.

Det Økologiske Spisemærke

90-100% økologi 60-90% økologi 30-60% økologi
Det fik mig til at tænke på, om man måske kunne lave en lignende ordning for lokalproducerede råvarer, og hvordan det egentlig skulle organiseres og kontroleres. Jeg kom frem til at det måske i første omgang slet ikke skal kontrolleres, men at det handler om en bevisthedsændring. “Kan jeg købe denne, råvare lokalt? Hvis ikke er der så noget andet jeg kan få lokalt, som ville være lige så godt?” Vi har vendet os til, at alt er tilgængeligt hele året rundt, men det er ikke særligt godt for hverken klimaet eller for økonomien, at vi flyver varer ind fra nær og fjern, når vi kunne støtte helt lokalt.
At spise efter sæsonen bliver en hel klar forudsætning for at spise lokal produceret mad. Måske kan salaten erstattes med fint snittet grønkål i burgeren? Måske en syltet rødbede istedet for tomaten her midt om vinteren, i mens vi glæder os til tomater, som smager og dufter som tomater, kommer igen til sommer. Jeg siger ikke, at vi helt skal droppe importerede varer som den kaffe, som jeg selv sidder og nyder, imens jeg taster løs på dette indlæg. Men når det gælder varer som kan og bliver produceret lige i nabolaget i højeste kvalitet, så er der ingen grund til at sende bud efter en billigere og dårligere kopi fra fjerne lande.
Så hvornår er en vare lokal? Ja hvis man selv dyrker den i haven eller i altankassen bliver det jo ikke meget nærmere. Men det kan være svært at sætte afstand på, for måske lever vi faktisk i så lille et land, at alt i Danmark vil være lokalt. Mine egne tanker omkring det går nok mere i retning af, HVEM jeg køber dem af, og at det er en produktion jeg gerne vil støtte? Så når det er muligt forsøger jeg at købe DIREKTE FRA PRODUCENTEN. Økologiske hvidløg har jeg fx. bestilt fra http://www.hvidløg-vin.dk i Faxe på Sydsjælland. Helt lokalt kører jeg gerne en omvej for at købe varen direkte hos producenten. Det gør jeg fx. med mælk og oksekød, og med grøntsager og æg, når vores egen lille haveproduktion ikke rækker. Det tager tid at finde de lokale producenter, men de er altid besværet værd 🙂
Det lykkes når jeg kan servere weekend-aftensmad som fx. en Kammersgaard familieklassisker: Kogt/glasseret skinke med flødekartofler og grønkålssalat til, hvor jeg kender oprindelsen på samtlige ingredienser, på nær kryderierne.
Det vil jeg stolt kalde:
#økolokal
Men selv den mindste andel af lokale ingredienser i hverdagsklassikere som: kødsovsen, frikadellerne, tærte, lasagne eller et helt almindeligt spejlæg med knaldguld blomme på rugbrød fortjener også et #økolokal ! Sæt #økolokal på de usprøjtede rababer fra din egen have, #økolokal på flæskestegen fra den halve Trynen i jorden gris, som kom i fryseren i efteråret, og spørg hvor råvarerne kommer fra nu du spiser ude 😉
Det bliver stort bare vent og se 🙂
Kærlig hilsen Trine
 

Trynen i Jorden

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Kategorier: